Biografie Nederlands

NL-biografie-1

Pepijn van den Nieuwendijk (alias Cirque de Pepin)

Pepijn begon zijn creatieve carrière op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst te Den Haag, opleiding Grafische en typografische vormgeving. Na zijn studie begon hij te werken als illustrator, werd schilder en maakt nu naast de schilderijen voornamelijk beelden van keramiek.
Zijn eerste schilderijen exposeerde Pepijn bij MAMA (Showroom for Media and Moving Art) in Rotterdam. Daar vormde hij samen met drie andere kunstenaars het kunstenaarscollectief de Artoonisten in 2001. Met de Artoonisten exposeerde hij en maakte het Monument Hommage aan Marten Toonder (2002), dat op de Blaak te Rotterdam staat. Dit was zijn eerste kennismaking met het op groter formaat ruimtelijk werken. Hij begon sindsdien vaker ruimtelijk werk te maken. Keramiek bleek daar het ideale medium voor. De afgelopen jaren maakte hij onder andere diverse keramische beelden en gevelstenen voor de openbare ruimte.

In Pepijn’s schilderijen en beelden is duidelijk een historische en kunsthistorische achtergrond herkenbaar. Sprookjes, oude verhalen, historische feiten en mythologie komen terug in het werk.
Volkskunst uit diverse culturen en het gebruik van ornamenten zijn tevens belangrijke inspiratiebronnen. Maar hij laat zich ook inspireren door moderne beeldcultuur, strips, science fiction, kinderboeken en animatiefilms.
Met al deze elementen creëert Pepijn een fantasierijke wereld, bevolkt door hybride mensen, dieren, insecten en verdwaalde Cartoon karakters. Barokke schoonheid met soms een duistere ondertoon. In zijn werk combineert hij zijn grafische, illustratieve en artistieke vaardigheden om een sterk gedetailleerd, harmonisch geheel te creëren.

De keramiekbeelden kenmerken zich door barokke elementen en gedetailleerde beschilderingen. Pepijn doet onderzoek naar het glazuurgebruik, en daarvoor bestudeert hij oude keramiektechnieken. Het onderzoek naar oude keramiektechnieken bracht Pepijn ook in China, een land met een eeuwenoude en sterk ontwikkelde keramiektraditie. In 2008 werkte hij 5 weken in het Fule International Ceramics Art Museums (FLICAM), Fuping, China. Pepijn werkte daar als artist-in-residence aan een groot keramiekbeeld voor het Nederlandse paviljoen van dit museum.

In 2010 en 2013 reisde hij wederom naar China om te werken in de stad Jingdezhen, bekend om haar eeuwenoude porselein traditie. Hij werkte daar met het bekende blauw-witte porselein voor het project Delft-Jingdezhen 400 years city connection, hiervoor ontwierp hij diverse beursstands en de tentoonstelling The Blue Revolution, Delft-Jingdezhen 400 years exchange, die in Delft, Jingdezhen en in Dongguan (China, 2014) te zien was.

Illustraties maakte Pepijn voor diverse opdrachtgevers waaronder DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen), Min. Justitie), KPN, NMA (Nederlandse Mededingings Autoriteit).
Pepijn’s vrije werk is regelmatig te zien in galeries en beeldentuinen in Nederland. Het werk bevindt zich in nationale en internationale privé-collecties en de Gasunie collectie.

NL-bio-portret-pepijn